Contemporary Modern Extension – Leyland

The Project

Our clients house was a semi-detached property with a small existing rear extension in Farington. The kitchen was small and cramped, the dining room felt isolated from the rest of the house, there was no bathroom downstairs and the interior style was outdated and in need of modernisation.

The client wanted to combine the kitchen and dining areas to create a large open space that felt modern and welcoming, incorporating bi-fold doors, roof lights and a new bathroom and utility downstairs.

How we worked

After completing the initial measured survey, we went away and prepared a couple of options focusing on different concepts regarding the flow and layout of the family room. During discussion the client expressed that they wanted and inclusive room that felt like one co-ordinated space rather than a collection of modular elements. We managed to achieve this by designing a mostly square room with a linear kitchen stretching length of the space.

The problem with square rooms is that they can often feel boxy and lack character, this was combated with varying ceiling conditions, exposed steel work, a large open facade, and excellent interior design to create a beautiful, stimulating space.

Project Success

The overall key to the success of this project came from an effective discussion and development process between ourselves and the client. Understanding what was the best solution to the spacial aspirations of the client and executing in an interesting and contemporary way.

Our client was thrilled with their new extension that gave them a great family space to enjoy all year round. After being designed and finished to an excellent standard they now have an attractively curious space that they are proud to show off.