Archives

Bungalow Modernization – Penwortham

A 1950’s Architect’s House

The client owned a  1950’s architect designed bungalow. The house had originally been designed by the architect William Harwood for himself and his family.  The client loved the features of the original building, but wanted to modernize it and improve the internal rooms. The building had bedrooms to the rear of the property and the living spaces at the front, but the best views in the property are to the rear.

2015 Contemporary Redesign

Our proposal was to move the main  living space to the rear giving tree top views to the living room and open plan kitchen. We created additional bedroom space to the front of the property, thus providing a true master suite with walk-in wardrobe, en-suite, and access on to a private garden terrace. To create a high quality central architectural space we lifted the central roof and created a duel aspect open plan central living space. There is a feature timber spine wall running through the centre of the property.

Project Success

The project obtained planning permission on 31st July 2015  only six weeks after the submission. With-in this time we prepared the detailed building regulations drawings.

Overall we feel that the project has built on the qualities the architect had created in the original house and the house now benefits from some exceptionally high quality architectural spaces.

if you want to modernise your house why not give us a call and see what the options are?


Similar Projects

IMG_9925

Contemporary Modern Extension – Leyland

The Project

Our clients house was a semi-detached property with a small existing rear extension in Farington. The kitchen was small and cramped, the dining room felt isolated from the rest of the house, there was no bathroom downstairs and the interior style was outdated and in need of modernisation.

The client wanted to combine the kitchen and dining areas to create a large open space that felt modern and welcoming, incorporating bi-fold doors, roof lights and a new bathroom and utility downstairs.

How we worked

After completing the initial measured survey, we went away and prepared a couple of options focusing on different concepts regarding the flow and layout of the family room. During discussion the client expressed that they wanted and inclusive room that felt like one co-ordinated space rather than a collection of modular elements. We managed to achieve this by designing a mostly square room with a linear kitchen stretching length of the space.

The problem with square rooms is that they can often feel boxy and lack character, this was combated with varying ceiling conditions, exposed steel work, a large open facade, and excellent interior design to create a beautiful, stimulating space.

Project Success

The overall key to the success of this project came from an effective discussion and development process between ourselves and the client. Understanding what was the best solution to the spacial aspirations of the client and executing in an interesting and contemporary way.

Our client was thrilled with their new extension that gave them a great family space to enjoy all year round. After being designed and finished to an excellent standard they now have an attractively curious space that they are proud to show off.

 

 

 

Conservatory Replacement – Fulwood – Preston

The project

This is an excellent small contemporary architectural extension in Preston.  Our clients wanted to make more of the space they had in and around their three bedroom property in Preston, with both a single storey extension and a two storey extension. Their existing white UPVC conservatory was only partially used throughout the year because of the temperature extremes (either too cold or too hot), so they were keen to replace it with a contemporary and warm living space that could be used all year round. They also wanted an extra first floor bedroom, an integral garage to use for storage, a utility area and a dining kitchen.

Pre-application advice

One of the key challenges of this project was the limited space for car parking within the area. As our client would still be parking at the front of the property and there was potential for more cars to be parked there at some point in the future, we needed to request pre-application advice for this.

Car parking can be a contentious issue with residential architectural projects so it’s always wise to check planning regulations as these vary between local authority areas. It’s also worth noting that local authority policies on residential parking can change over time, so you should never presume that the regulations that applied to a nearby property in previous years will still be in force when you come to extend. In this case our pre-application advice paid off as we received very positive feedback from the Council about our plans for parking.

Whilst the replacement conservatory project was allowed under permitted development regulations, we advised the client to submit planning permission to cover all works: single- and two-storey extension. This gave our client extended planning permission because once work began on one project they benefited from indefinite planning permission on the other, giving them more time to build if they needed it.

Project success

Providing quick advice about planning permission and possible parking restrictions early on was the key to the overall success of this project. Helping our client get that permission quickly negated the need to make retrospective changes once designs had been finalised and building work was underway.

Our client’s new conservatory is now a contemporary living space that the whole family make good use of throughout the year. The bi-folding patio doors and glazed gable flood the room with light as well as making it easy for the family to make greater use of both their indoor and outdoor living spaces.

 

Similar Projects

Single Storey Extension

Contemporary Covered Outdoor Patio with outside Fire Place – Concept Stage

The project

This is a project we are currently working. the proposal is to add a contemporary covered outdoor fire place to a quite traditional house. The client is originally from Australia and wants to add a semi-outdoor space which is quite common in Australia.

The Design

A contemporary design was decided on due to: The construction of the original house, and the requirements of the client to have panoramic views across the garden from the sitting area. The proposed roof will be cantilevered over the sitting area to allow unobstructed views on to the large garden.

 

Similar Projects